Hakkımda

Fotoğrafım
gelip geçerken kancasız oltama takılanlar;

25 Ocak 2012 Çarşamba

- CAPİTAN !

İzlerseniz dilinize dolanacak 'Capitan'!
Günlük kavgalarımız, ihtiyaç duyduklarımız, bağlarımız, yasaklarımız, mutlu ve mutsuz olma sebeplerimiz; hepisine hadi oradan dedirten bir baş yapıt. Gözlerim dolu dolu izledim.
İzletenlere teşekkürlerimle...
Ait olduğu topraklar sorulduğunda 'gezginim' diyerek sınırları yok sayan doğal bir doğa bilgini. İzlediğim en samimi, en dost, en dürüst karakter. Ait olduğu coğrafya ile bütünleşmişliği, hiç tanımadığı ve tanışmayacağı canlıların haklarına duyduğu saygı şimdilerde çok rastlayamayacağımız toklukta.
Doğadan aldığının karşılığını doğaya veriyor Uzala.

                                  O bir Dersu UZALA.
"Rus ordusundan bir araştırmacı, uzaklardaki bir ormanda araştırma yaparken, doğanın dilinden anlayan, bilge Dersu Uzala ile karşılaşır. Bu karşılaşma, araştırmacıya doğanın ve dostluğun anlamını hatırlatır ve onu yeni bilgilerle donatır."
Dersu Uzala adamdır!
Dersu Uzala: "Biriktirdiğim paramı handaki bir adama vermiştim. Bunu üzerimde taşıyamam sen benim yerime göz kulak olursun diyerek. Sonra hana gittim. Adam paramla birlikte gitmiş. Neden böyle birşey yapmış anlamadım. Eğer ihtiyacı olduğunu söyleseydi ona verirdim ki"
Dersu Uzala günümüzde maddiyat hırsı olan insanlar gibi değildir. Arseniev’in eşinin neden suya ve oduna para vermek zorunda olduğunu anlayamaz. Hatta buna kızar, Dersu’ ya göre bu çok saçmadır. Bu tür temel gereksinimler doğanın insanoğluna bir lütfüdür. Ama insanlar bundan kâr elde etmeye çalışırlar. Dersu Uzala şehir yaşamına ayak uyduramz çünkü bu gibi yapılanmalar insanoğlunun doğasına aykırıdır.
 Capitan (Yüzbaşı Arseniev) ve Dersu Uzala
"Dersu Usala Akira Kurusawa'nın sinema dilinde insanlığa hediyesidir."  'İmparator' Akira Kurusawa,
Vladimir Arsenyev’in anılarından yola çıkılarak çekilen film, ünlü Japon yönetmene En İyi Yabancı Film Oscar ödülü kazandırdı. Bir çok kaynakta sinema sanatının başyapıtları arasında gösterilmektedir."çektiğim bütün filmlerin toplamında 'gerçek sinema' diyebileceğim 3, hadi bilemediniz 4 dakika vardır."  diyen dahi yönetmenden mutlaka izlenmesi gerekenler:
Yedi Samuray
Dersu Uzala
İsyan (Ran

1 yorum :

  1. Dersu Uzala büyük ustanın en başarılı çalışmalarından biri bana kalırsa.Birlikte izlediğim arkadaşımla çok etkilenmiş,üzerine günlerce konuşmuştuk filmin.

    YanıtlaSil