Hakkımda

Fotoğrafım
gelip geçerken kancasız oltama takılanlar;

6 Mayıs 2012 Pazar

BİRA...





Badweiser

Su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecek, bira...OTE´denBERI yaz aylarinin vazgecilmezi Bira´ya bir goz gezdirmek istedim. 


Düşük alkollü bir içki olup, tahıl ve özellikle arpa maltının mayalandırılması yöntemiyle üretilip, su ve genellikle şerbetçiotu içerir. 
Şerbetçiotu : kendirgiller familyasından Temmuz-Eylül ayları arasında yeşilimsi beyaz çiçekler açan 2,5 yüksekliğinde bir otsu bitki olup diğer adı bira çiçeğidir. Bursa ve Bilecik havalisinde geniş çapta ekimi yapılmakta.
 Uluslararası bir içecek olan biranın yapımı, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Belçika'da , tıpkı Fransız peynirlerinde olduğu gibi, bir yılın günleri kadar çok bira çeşidi sayılabilir, İngiltere'nin "a-le"leri, İrlanda' nın "stout"ları, Danimarka'nın "pilsner"leri, Almanya'nın "lager"ları ünlüdür. Ve tabii ki tüm Avrupa'da Çek Cumhuriyeti'nın Pilsen şehrinden adını alan, genelde tüm sarı biralara adını veren "pils"ler revaçtadır.


Vedat Milor´un gectigimiz yil gerceklestirdigi Bira Paneli siralamasinada maalesef Efes Pilsen son siraya yerlesti.
Kor tadim seklinde gerceklesen panelde 6 juri uyesi 22 bira tatdi. Degerlenirme yapilirken renk, kopuk, koku ve tat gibi dort temel olcut dikkate alinmis.
Cek lager´i Badweiser 21 puanla birinci oldu..Bol serbetciotu kullanilan bu biranin ozellikleri son derece temiz ve dengeli olusu, damakta kalici olmasi ve hos bir tat birakmasi.


Hos yumusak ve hafif baharatimsi tadi ile Beck ikinci...
Amstel ise ucuncu...

Vedat Milör der ki ....
İkinci panele aldığımız 13 bira ise tamamen ayrı bir kategori oluşturdular. Dünyanın en ünlü biralarının bulunduğu bu paneli öne alsaydık herhalde, Teoman beyin söylediği gibi, “İlk paneldeki notlar daha da düşük olurdu”.
Bu biralar o kadar güzel ve kompleks biralardı ki, başkanımız Teoman beyin önerisi ile bu biraları not vererek değerlendirmedik, ne içtiğimizi bilerek tadını çıkarmaya baktık. Not verseydik en az 10 tanesinin 5 üstünden
5 alacağı kaçınılmaz olan bu biraları kısaca okuyucuya tanıtmak istiyorum. Tadına baktığımız toplam 13 biradan beni özellikle etkileyen dokuz tanesini aşağıda yazıyorum istedim. Bu sıralama kaliteye göre değil, bizim tadım sıramıza göre düzenlenmiştir:

Schneider Weisse: Münih’te üretilen enfes bir buğday birası. Aromasında muz kokusu olan ve çok özel bir maya ile üretilen bu birayı Teoman bey ithal ediyor.
  Schneider Aventinus: Yarı arpa, yarı buğday. Müthiş bir köpük ve tropikal meyve andıran bir aroma. Damakta yayılan, adeta kremamsı bir dokusu olan bir başyapıt. Şerbetçiotu tadı geri planda. Teoman beyin ülkemize getirdiği mükemmel biralardan biri.
  Duvel: Yüzde 8,7 gibi yüksek alkollü ama boğaz yakmıyor, zarif ve insanın iştahını açıyor.  Dünyada buna benzer bir bira yok. Herhalde çok özel bir maya kullanıyorlar.
  Sierra Nevada Pale Ale: Amerika’da üretilen ale tipi biralar arasında en iyilerinden biri. Her zaman güvenilir, kompleks ve adeta baharatımsı bir aroması, orta damakta kendini hissettiren kalıcı lezzeti ve güzel dengesi var.
  Brooklyn Brown Ale: Teoman bey hem Brooklyn Lager hem de Brown Ale getiriyor. Eline sağlık. Karamelize bir lezzeti olan, kakao kokulu brown ale bence çiğ istiridye ile enfes bir uyum sağlayacak güzel bir iksir.
  Arrogant Bastard Ale: Amerika’da bir bira devrimi yaşanıyor. “Venture capitalist” denen, riskli alanlara yatırım yapan girişimciler zanaatkâr bira üretmek isteyen gençleri destekliyor. Bunun sonunda da hiçbir şekilde kategorize etmesi mümkün olmayan ilginç biralar ortaya çıkıyor. Arrogant Bastard da (“küstah piç” diye çevrilebilir) bunlardan biri. Single malt viski gibi bir bira bu. Acımsı ama çok boyutlu. Aromasında laym ve meyankökü dikkati çekiyor (meşe fıçıda yıllanmış).
 Aecht Schlelferia Bamberg: Teoman beyin getirdiği başka bir güzel. Marzen tipi, isli bir bira. Boşnak usulü isli bir etle herhalde ancak cennette bulunacak bir bileşim yaratır.
  Saison Imeriale Belgian Farmhouse: İnanılmaz kompleks, sezonluk bir Belçika birası. Her yudumda insanın ağzında değişik bir lezzet kalıyor. Bitim son derece uzun ve zarif. Bira dünyasının Romanee Conti’si!
  Chimay Blue: Belçika trappist biralarından. İnsanın içini ısıtan efsanevi bir bira. Saison, Romanee Conti ise bu Petrus.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder