Hakkımda

Fotoğrafım
gelip geçerken kancasız oltama takılanlar;

24 Kasım 2014 Pazartesi

Çığlık-Boğuntu / Edward Munch

Öte'denBeri bana göre  acının rengi olan siyah ve kırmızı can vermiş Çığlık adlı tablosuna Edward MUNCH' un. Öyle değilmidir gerçekten; boğulduğumuzu hissettiğimiz çığlık anlarında gözümüz kararmaz, yüzümüz kızarmaz mı?

Munch, “Dışavurumculuk” akımının öncülerinden sayılır ve 1893 tarihinde yaptığı karton üzerine pastel çalışılmış, 84cmx66cm  botyutlarında bir tablo olan Çığlık ressamın en önemli eseri olarak görülüyor sanat çevrelerince. 

Munch'ün günlüğü ele alınırsa bu resim Nice'den etkilenerek yapılmıştır. Günlüğünde anlattığına göre iki arkadaşıyla yürümektedir. Bu sırada güneş batmaktadır ve gökyüzü kan kırmızısı rengindedir. Munch kendini yorgun hissetmiş ve trabzanlara yaslanmıştır. İki arkadaşı ise yürümeye devam etmiştir. Bu sırada doğanın çığlığını hissettiğini günlüğünde dile getirir Munch. Bu resmi yaptığı sırada hastadır ve bu yorgunluğunun oradan geldiği düşünülür. Amerikan sanat tarihçisi Robert Rosenblum'a göre bu resimdeki insan figürünün yüzü Paris'teki Musée de l'Homme'da bulunan Peru'dan gelmiş olan mumyanın yüzünden etkilenerek yapılmıştır.

Çığlık(Skrik) / Boğuntu
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder