Hakkımda

Fotoğrafım
gelip geçerken kancasız oltama takılanlar;

30 Nisan 2012 Pazartesi

Eflatun

ÖTE'denBERİ' ye gözü değen herkesin okumasını önereceğim bir başyapıt.

DEVLET - Eflatun
Zonguldak, Mehmet Çelikel Lisesi'nin unutulmaz Öğretmenlerinden sadece biridir Saffet Oruç (1969-2000).  Nam-ı diğer "sıfırcı Saffet".  Benim kulağımda hocamdan kalan en can alıcı öğüt; "adam olmak için okumanız gereken tek kitap Eflatun'un "Devlet" adlı eseridir. " olmuştur.
Yıllar sonra bu sözü dinleyip eyleme döktüğümde anladım ki, sevgili Saffet Hoca çok önemli bir rehber sunmuş bize henüz on'lu yaşlarımızda, kendimize varmamışken, aranırken doğru yollar seçelim diye. Kendisine saygı sunarak yer veriyorum ÖTE'denBERİ' de bu öğüde.

"Devlet", topluma hizmet için bulunan her kademediki her bireye okutulması, öğretilmesi gereken akli ve ahlaki, varılmış kurallarla rehberlik ediyor.


Doğada, ahlak ve toplum yaşamında mutlak ve değişmez olanın peşinde koşmuştur Platon.


aklın yolu bir der gibi Eflatun bu resminde Raffaello'nun çizimiyle. Yetkin bir yaşam, ancak erdemli bir hayat sürmekle elde edilebilir. Erdemin temeli “bilgi”, özü “idealar kavramı”, gerekçesi “evrendoğum”, güvencesi “ölümsüzlük”, yaşamsal sığınağı “devlet”tir.
Eflatun, bütün yaşamı boyunca hocası Sokrates'den edindiği ilham ile gerçek bir ahlakçı olarak kalmış, tüm bu kuramları, etik ağırlıklı görüşlerle irdeleyerek geliştirmiştir. Sokrates ve Eflatun'a göre felsefenin ana ereği, insanın mutluluğu ve yetkin yaşamının sağlanmasıdır.



Rafaello'nun çizimiyle Eflatun..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder